Kovászcsipsz

Számomra a filmnézés elengedhetetlen része a csipszropogtatás, azonban mióta folyton van a pulton egy kis kovász, mindig megsütöm a maradékot, és burgonyacsipsz helyett ezt majszolgatom. Roppant egyszerű és gyors, úgy készítem el, ahogy éppen kedvem szottyan. Nem kell hozzá külön bevásárolni, hiszen elég csak valamilyen fűszerrel meginteni, és pikk-pakk kész is – és szerintem ezerszer jobb, mint a sima bolti, burgonyából készült csipsz!

Tészta
maradék kovász
olasz fűszerkeverék
asztali só
durvára őrölt só
őrölt paprika
chilipehely

Elkészítés

A sütőt előmelegítem 180°C-ra úgy, hogy egy tepsit is behelyezek, így az is felforrósodik a sütővel együtt. Addig egy szilikonos sütőpapíron spatulával egyenletesen szétkenem a maradék kovászt, és meghintem olasz fűszerkeverékkel, durvára őrölt sóval, vagy akár őröltpaprikával, sóval, és chilipelyhekkel. Az ízesítést tetszés szerint variálom. Amikor a sütő felmelegedett, áthúzom a papírt a forró tepsire, és kb. 10 perc alatt aranybarnára sütöm. Sütés után hamar kihűl, így már akár 5 perc múlva elkezdhetem széttörni apró falatokra a kisült lapot.

Chia magos kovászos kenyér

Korábban is kísérletezgettem már a kovászolással, de az ide-oda költözködés miatt nem igazán tudtam életben tartani szegénykét. Most viszont eljött a megfelelő idő, rendszeresen tudom etetni és recepteket kipróbálni belőle. Próbálkoztam különböző receptekkel, azonban sose tudom betartani a mások ötlete alapján készülteket, így mindig viszek bele kisebb-nagyobb újításokat. A pékszázalékok és az itthon éppen fellelhető lisztekből kellett valamit kiokoskodnom, és szerintem ez a kenyérrecept egészen jól sikerült. Baromi nehéz kivárni rendesen az időket, de sajnos tényleg csak ez az egyetlen módja annak, hogy iszonyú finom, ropogós héjú, puha bélzetű házi kovászos kenyeret kapjunk.

Hozzávalók
700 g liszt (kb. 400 g BL55, kb. 300 g süteményliszt) (100%)
470 g víz (67%)
145 g kovász (21%)
18 g só (2,6%)
35 g chia mag (5%)

Elkészítés

Az anyakovászból kiveszek 10 g-ot, beleteszem egy forró vízzel átöblített befőttesüvegbe, és hozzáadok 20 g langyos vizet és 20 g lisztet. Papírtörlővel lefedem, és beteszem a mikróba állni.

Amikor megduplázta (vagy triplázta) kezdő térfogatát, újra megetetem: kiveszek belőle 25 g-ot, majd 100 g kézmeleg vízzel és 100 g liszttel összekeverem. Ismét állni hagyom, amíg eléri a térfogata dupláját.

Autolízis: a 700 g lisztet elkeverem a 470 g vízzel. Konyharuhával lefedve állni hagyom 1,5 órát.

A liszt és víz keverékéhez hozzáadom a 145 g érett kovászt, és dagasztógéppel 5 percig dagasztom. Utána adom hozzá a 18 g sót és a 35 g chia magot, és újabb 5 percig dagasztom. A tésztát egy kiolajozott kelesztőtálba teszem, és hagyom pihenni.

30 perc múlva sziromhajtást végzek a tésztán, és ezt a folyamatot 30 percenként megismétlem (összesen 3x hajtom).

30 perc múlva következik a laminálás.

45 perc múlva coil hajtással formázom a tésztát, és ezt is megismétlem 45 perc múlva (összesen 3x).

45 perc múlva a pultra borítom a tésztát, kettéosztom.

30 perc múlva előformázom.

30 perc múlva formázom, és utána konyharuhával kibélelt, rizsliszttel meghintett szakajtóba helyezem a tésztát.

Kb. 1 óra múlva (függ a hőmérséklettől), hűtőbe helyezem a szakajtót.

13 óra hűtőzés után jön a várva várt sütés.

Sütés: a sütőt alsó-felső sütésen előmelegítem 230°C-ra. Még az elején belehelyezek egy nagy jénait fejjel lefelé (a teteje lesz az alja), így a sütővel együtt fog felmelegedni, és remélhetőleg így nem fog megrepedni. Amikor a sütő felmelegedett, legalább 30 percig járatom, hogy jó forró legyen. A tésztát csak közvetlenül a sütés előtt veszem ki a hűtőből, ekkor egy éles pengével kb. 2 cm mélyen bemetszem, mintázom. A felforrósított sütőben fedővel kb. 25 percig sütöm, majd gyorsan lekapom a jénai tetejét, a sütő hőmérsékletét visszaveszem 210°C-ra, és további 20 percig sütöm így a kenyeret.