NAR GOURMET & BORGANIKA – TÖRÖK VACSORA

Aki olyan Igazi török ételekre vágyik,és nincsen jegye a következő törökországi járatra, annak mindenféleképpen a figyelmébe ajánlom Tóth Ági, alias Nar Gourmet valamelyik brunch- vagy vacsoraeseményét. Jellegzetes étkek az ország különböző tájegységeiről, színesebbnél színesebb és ínyencebb ízkombinációkkal körítve,török szokásokkal tarkítva, hangulatos zenékkel megbolondítva – Ági pár órára tényleg Törökországba repít minket.

Elsőként egy brunch-ra csábultunk el. Még valamikoráprilisban. Már a Nar Gourmet Facebook oldalán is olyan ínycsiklandozóan vázolta Ági az aznapi menüt: nagyon egyszerűnek tűnő, de annál ízletesebb, és az európai konyha számára különlegesebb fogások sorakoztak egymás után, illetve bőséges választékot is kínált. Talán 30 főre volt meghirdetve az esemény, vagyis egy nagyon családias hangulatra számítottam. 

Az asztal csordultig volt pakolva a sok apró, díszes kínálótálkákkal és az azokban rejlő különféle csemegékkel. Párszor már jártam Törökországban, Törökország különböző városaiban, persze még így is voltak újdonságok számomra. Nehéz is lenne kiemelni a brunchon tálalt fogások közül a legízletesebbett, hiszen egytől egyig szuperfinomak voltak. A pici,olajos zeytintől kezdve, a meleg, nyúlós, sajtos kuymakonát, a paradicsomos-paprikás-tojásos menemenen keresztül a… és szerintem még estig lehetne sorolni a rengeteg fogást.

A vacsora sem okozott csalódást, ami a Borganika és a Nar Gourmet együttműködéséből született meg. A borkóstolással egybekötött menüsorban több olyan étel is helyet kapott, amit már korábban is voltszerencsém kóstolni. A török vacsorát egy nagyon kellemes helyszínen, a Klauzáltéri piac emeletén, újszerű, elegáns, modern környezetben rendezték meg. Köszöntésképp rózsavizes limonádét kínáltak, majd miután mindenki megérkezett és kényelembe helyezte magát, elkezdték tálalni a fogásokat.

1, fogás: Elsőként egyjoghurtos, bulguros levest kóstoltunk, aminek a tetejére különféle fűszerek forró vajas keverékét csurgatták. Nagyon jellegzetes ízt adott a levesnek a menta, itthon szerintem ritkán használjuk fel ezt ételek elkészítéséhez,különösképp sós fogásoknál. A yoğurtlu çorbası rizzsel készült verzióját már ismertem, így a bulgurossal is teljesen meg voltam elégedve. A joghurtos leves a magyar konyha számára szerintem egy elég új dolog, de aki megkóstolja ezt a levest, az a nyári hőségben garantáltan kutatni fog egy ilyen egyszerű, üdítő recept után. A leveshez Szászi Badacsonyi Kéknyelűt kínáltak.

a teríték és az 1. fogás

2, fogás: A leves után egy könnyed, jellegzetes török étel, a sarma következett. Ezen a vacsorán a meggyel töltött verziója készült el, a vişneli yapraksarma, de mivel a töltött szőlőlevélnek ezer meg ezer elkészítési módja létezik, sokan egészen más köntösben ismerhetik a sarmát. A cseppet savanykás meggy tökéletesen illett a szőlőlevélhez, tökéletes, nyárias ízkombinációt alkottak. A sarmához a Mauer Bakator dukált.

3, fogás: meftune, a kerámiaedényben, zöldségekkel hosszan főzött bárányétel nagyon gazdag, laktató fogásnak bizonyult, hiszen pillanatok eltűnt a tányérokból az omlós,puhára főtt bárányhús. Az enyhén csípős íz, a puha zöldségek és a meleg pide kiváló triót alkotott. Kísérő a Mauer Kadarka volt.

2. és 3. fogás

 4, fogás: A törökök rengeteg friss halat, tengeri finomságot fogyasztanak. Ízelítőképp a balık köftesit kóstolhattuk, citromlével meglocsolva, friss joghurttal. A köftét előszeretettel fordítjuk fasírtnak, ami nem csak a darált húsból készült verzióra értendő, hiszen a törökök – szinte – mindenből képesek köftét varázsolni (pl. hal, hüvelyesek, bulgur stb.). Ehhez a fogáshoz Dukay-Sagmeister Furmitot töltöttek a poharakba.

5. fogás: Könnyű desszertként a roppant édes, cukorsziruptól ragacsos, dióval töltött aszalt gyümölcsök -barack, szilva – következtek. A kayısı ve incir tatlısı a mézszerűvé sűrűsödött cukros levével nyakon öntve igazi cukorbomba, viszont friss kaymakkal ellensúlyozva tökéletes lett az ízek közti harmónia. 

4. és 5. fogás

A borkóstolás nekünk kimaradt, viszont annál inkább figyeltünk az új ízekre, a fűszerek harmóniájára, összhangjára. Az teljesen egyértelmű, hogy Áginak óriási szerelem a török konyha, hiszen ki is tudna jobban bemutatni valamit, mint aki szívvel-lélekkel csinálja azt? A fogásokhoz egy-egy rövid, az étel származásáról szóló kis beszéd is tartozott, ami igazán megmutatta, hogy Ági szenvedélyből, szeretettel készíti el a török konyha gyöngyszemeit.