HÁZI DIÓS BAKLAVA

Ez nem egy tíz perces baklava recept, de mindenképpen megéri a konyhában pepecselni vele, hiszen köze se lesz a bolti, éttermi baklavákhoz. A családi örömök és szomorúságok, munkaszüneti napok,ünnepnapok, vendégfogadások, ajándékok, kedveskedések kötelező édessége!

Nálunk a legnagyobb baklava-fanatikus a nagymamám. Amikor nyáron kiutaztunk együtt Isztambulba, a napi kötelezőprogramok közé tartozott a baklavázás. Annyira imádja ezt az édességet, hogy amikor valamelyik pesti török étterembe megyek, mindenképpen hozok neki egy kicsit belőle. A múltkor pisztáciásat hoztam neki, és még aznap este mind a kettőt elmajszolta – az én cukrom már egy szelettől is kikészült, nem tudom, ő hogy bírja..

Szóval ezután kitaláltam,hogy most már igazán nekem is meg kéne tanulnom baklavát sütni. Ha nem is lesz olyan, mint amit Törökországban eszünk, de mégis valami köze legyen hozzá.Elkezdtem bogarászni a neten a baklava recepteket, megnéztem az összes létezőelkészítési videót, elolvastam vagy 100 receptet, végül pedig eszembe jutott,hogy amikor kint voltam a nyáron, nagyon finom házi diós baklavát ettünk – és végül attól a törökországi ismerőstől meg is kaptuk a receptet. Másfél óra tésztagyúrás, -nyújtás, -formázás után végre a sütőben landolt a tészta. Nagyon örültem, hogy sikerült megbirkóznom a feladattal, de aztán megkaptam az észrevételek listáját az elkészítési módommal kapcsolatban. A (török) férfiak szeretnek mindenbe beleokoskodni, “segítő szándékú” tanácsokat osztogatni, de azért helyettünk már nem sütnének-főznének szívesen a konyhában. Ami viszont lényeges:

  •  a cukorszirupot csak akkor öntsd a tésztára, ha már kivetted a sütőből – utána már nem tehetjük vissza(“szentségtörés”)
  • a lapok közét ne felejtsd el beolajozni – különben sületlen,száraz tésztát rághatsz
  • tényleg várd meg, amíg kihűl a friss baklava – akármennyire iscsábít, hívogat, ne egyél belőle
  • ha valaki megjegyzéseket tenne a baklavádra, miközben éppen mindkét kezével pakolgatja kilószámra a kis beszélőkéjébe a”hmmm legközelebb még jobb lesz” baklavádat, akkor egy szavát se hiddel a panaszaival kapcsolatban!

AMIRE SZÜKSÉG LESZ (2 DL-ES POHÁRRAL MÉRVE):

 ♥ 6 pohár liszt (rétesliszttel is működik)
 ♥ 1 csomag sütőpor
 ♥ 1 csipet só
 ♥ 3 db tojás
 ♥ 1 pohár tej
 ♥ 3/4 pohár étolaj
 ♥ 2 tk almaecet (eredetileg szőlőecettel)

 ♥ 3 pohár dió (300 g)
 ♥ 1/2 csomag étkezési keményítő
 ♥ 50 g vaj vagy margarin
 ♥ 1/2 pohár étolaj vagy olvasztott vaj/margarin

 ♥ 3 pohár víz
 ♥ 3 pohár kristálycukor
 ♥ 1/2 citrom leve

ÍGY KÉSZÜL:

I. Először a yufka tésztát készítsd el:a száraz hozzávalókat, vagyis a 6 pohár lisztet, a csomag sütőport, és a csipetsót öntsd egy tábla és keverd össze. Egy másik edényben a 3 tojást, a pohártejet, a 3/4 pohár étolajat és a 2 tk almaecetet kézi habverővel alaposan keverd össze. 

II. Most készítsd el a sorbetet. A 3 pohár kristálycukrot a 3 pohár vízzel forrald fel, a végén add hozzá a fél citrom levét.

III. Készítsd elő a tepsit, nyújtódeszkát, nyújtófát. Szórd meg alaposan keményítővel a felületet, és ne tedd még el a szekrény mélyére, folyamatosan szükség lesz rá. A tésztát oszd három egyenlő részre, majd ezeket további tíz azonos méretűrészre. Az első tésztadarabot nyújtsd, amekkorára csak tudod. Tedd félre, folytasd a következő tésztadarabbal. Kenj a tetejére egy kevés olajat,egyenletesen oszlasd el. Amikor ezzel is megvagy, dobd a másik tésztadarab tetejére. Ismételd meg ezt a folyamatot, amíg tíz kinyújtott lapot nem kapsz. Az utolsó lap tetejét ne olajozd meg. Most pedig nyújtsd tovább a ‘tésztatornyot’, amíg el nem éri a tepsi méretét. A sütőt melegítsd elő 180°C-ra, kapcsold alsó-felső sütésre.

IV. Az első tíz tésztát helyezd a tepsibe. Szórd meg kb. 150 g őrölt dióval, úgy, hogy jusson a legszélére is belőle. Ezután következik a következő 10 lap nyújtása – ugyanúgy, ahogy az előbb csináltad. Ha kész vagy ezzel is, helyezd az újabb tíz tésztalapot a diós réteg tetejére. Ismét következik egy diós réteg, a maradék mind mehet rá! Végül pedig az utolsó tíz tésztadarabot is nyújtsd ki és tedd óvatosan a diós rétegtetejére.

V. A tésztát nagyon óvatosan, egy éles késsel vágd cikkelyekre, rombuszokra – függ a tepsiformájától is. A tetejét kend meg kevés olvasztott vajjal. 30-35 percre helyezd a sütőbe, de néha nézz rá, nehogy túlságosan megpiruljon. Amikor kivetted a forró baklavát a sütőből, merőkanállal locsold meg a cukorsziruppal. Igen,tocsogni fog a sorbetben, igen, hihetetlenül soknak tűnik, de 1-2 óra múlva pont tökéletesen magába szívja a tészta és a dió az édes szirupot, és már lehet is tálalni a friss, házi készítésű baklavát.

Leave a Reply