VEGÁN “NUTELLA” PÖRKÖLT TÖRÖKMOGYORÓBÓL

Ne a klasszikus nutellára számíts, hanem egy kicsit valami másra: sokkal erőteljesebb pörkölt mogyoróízre, lágyabb, de mégis édes aromákra, felejtsd el a sok-sok kristálycukrot és pálmaolajat. Mert ez valahogy egészen más. Mogyorókrém igazi mogyoróból, finom kakaóporral,lágyan, krémesen, tej nélkül. Én legtöbbször talán csak magában eszegetem, csak kanalazom és kanalazom, de néha azért jut belőle pirítósra, vagy akár palacsintába is – de csak nagyon ritkán.

AMIRE SZÜKSÉG LESZ:

 ♥ 1 csésze törökmogyoró
 ♥ 1 csipet só
 ♥ 2 ek kókuszzsír
 ♥ 1/4 csésze juharszirup + egy kevés édesítő, ha édesebben szereted
 ♥ 3 ek cukrozatlan kakaópor
 ♥ 1/4 csésze alpro kókusztej vagy mogyorótej
 ♥ 1/2 tk vanília őrlemény

ÍGY KÉSZÜL:

I. Teflonos serpenyőben pirítsd meg az 1 csészényi törökmogyorót. Erre egyrészt azért van szükség, hogy egy kis ízt kapjon a mogyoró, másrészt pedig a hő hatására a vékonyka héj leválik. Kevergesd, hogy ne égjen oda.

II. Pár perc múlva, amikor már nagyrészt levált a mogyorók héja, illetve aranybarna színt kaptak, húzd le a tűzről a serpenyőt. A mogyorókat pakold át egy aprítógépbe, lehetőleg minél kevesebb héjjal. Egy csipet sóval aprítsd össze a mogyorót, pár percig járasd a gépet – egy naaaagyon krémes állagot kell elérniük a mogyiknak, mint pl a mogyoróvaj (végül is ez is az…).

III. Amikor már nagyon nagyon lágy a krém, add hozzá a 2 evőkanál kókuszzsírt,az 1/4 csésze juharszirupot, a 3 evőkanál cukrozatlan kakaóport, és az 1/2 teáskanál vanília őrleményt. Egy fél percre indítsd be megint a gépet. 

IV. Ha jól összekeveredtek az alapanyagok, akkor add hozzá az 1/4 csésze alpro kókusz- vagy mogyorótejet. Ismét addig járasd a gépben, amíg homogén krémet nem kapsz. Hűtőben akár 1 hétig is eláll – annál tovább valószínűleg nem fogja a helyet foglalni.

Leave a Reply