MIT PAKOLJAK A BŐRÖNDÖMBE? – 5 TIPP + LISTA

Éppen most készülsz utazni, és fogalmad sincs, hogy mire lesz szükséged? Összeállítottam egy szuper listát azokról a dolgokról, amikre szerintem mindenképpen szükséged lesz ahhoz, hogy stresszmentesen sikerüljön a nyaralásod!

Szerencsés vagyok, hiszen télen és nyáron is megjártam már ezt a csodás országot. Viszont mindig fejtörést okoz, hogy mire is lesz szükségem – ezt mindig túllihegem, és végül annyi felesleges vackot viszek magammal, hogy csak foglalják az értékes, drága helyet a bőröndben. A lista tartalma nyilván függ attól is, hogy éppen mennyi időre utazol ki. Kevesebb nap – kevesebb ruha (már akinek). Ha csak kézipoggyászt viszünk magunkkal, akkor nyilván minél kisebb helyre minél több ruhát próbál az ember begyömöszölni. Az instagramon annyi csomagolós-pakolós-minéltöbbhelyemlegyenabőröndben videó van már, hogy nehéz nem rátalálni az ilyenekre. És hogy ezek közül melyik a legpraktikusabb pakolási mód? Szerintem ezt mindenki a saját tapasztalatai alapján ítélheti meg. Én személy szerint szeretem a pólófeltekerős technikát, ettől annyira talán tényleg nem gyűrődnek össze a ruhák, de ez nagyban függ a ruhanemű anyagától is.

Szóval a lista:

1, Ruhaneműk

✔️ felsők 
✔️ nadrág, farmer
✔️ ruha, szoknya
✔️ vékony kardigán
✔️ pizsama
✔️ fehérnemű
✔️ zokni
✔️ cipő, szandál, papucs
✔️ kalap, kendő
✔️ öv
✔️ fürdőruha
✔️ törülköző
✔️ esernyő
✔️ táska
✔️ melltartó 

2, Tisztálkodási szerek, piperék

✔️ sampon
✔️ tusfürdő
✔️ arckrém, testápoló
✔️ naptej
✔️ borotva
✔️ dezodor
✔️ körömolló, körömcsipesz, reszelő
✔️ átlátszó körömlakk
✔️ sminkek
✔️ sminklemosó, vattakorong, fülpiszka
✔️ fésű
✔️ hajszárító
✔️ parfüm
✔️ gyógyszercsomag, sebtapasz
✔️ mindennapi gyógyszerek
✔️ fogkefe
✔️ fogkrém
✔️ szájvíz
✔️ nőknek egészségügyi betét

3, Egyéb

✔️ útlevél, okmányok
✔️ hotel foglalási papírok
✔️ biztosítási papírok
✔️ okmányok fénymásolatai
✔️ útikönyv
✔️ töltők
✔️ mobil, tablet, laptop
✔️ powerbank

• Törökországba utazás előtt vízum vagy hasonló dolgok miatt nem kell aggódnod, egyedül az útleveledre lesz szükséged. Ennél viszont fontos, hogy ne a következő 6 hónapban járjon le.

• Ha csak kézipoggyásszal utazol, akkor is pakolhatsz borotvát – ezalatt értsd a sima eldobhatót és az elektromosat. Kis tubusos tusfürdőt, sampont, kézfertőtlenítőt elkülönített zacskóban szintén magaddal vihetsz a kézitáskádban.

• Szerintem mindenképp jó döntés a repülőgépen zárt cipőt, illetve vékony kardigánt vagy sálat viselni. Az utastérben mindig túltolják a légkondit – és még akkor is jön a hideg, ha elzárod a kis fúvókákat. Aki hozzám hasonlóan kissé fázósabb vagy érzékeny a klímára, annak kötelező a kézitáskájába bedobni egy vékony felsőt.

• Ha vendégségbe mész, akkor csak úgy, mint itthon, illik vinni valami apróságot a házigazdának és családjának. Lehetez valami különleges kézműves csokoládé, csípős őrölt paprika, szappan, stb. Ha a török ismerősünk fogyaszt alkoholt, akkor lehet vinni konyakos meggyet vagy akár egy üveg finom szilvapálinkát is. A gyerekek örülnek az édességnek, de ügyelj arra, hogy ezek ne tartalmazzanak zselatint (pl. gumicukor), hiszen ezekhez gyakran sertést is használnak.

• Legyen nálad egy kevés költőpénz is – jelenleg ugyan százszor jobban megéri az eurót Törökországban lírára váltani, a leszállást követően bármire szükséged lehet. Ezért jó, ha van nálad kb. 100-200 líra: lehet, hogy megéhezel, lehet, hogy taxival mész a repülőtérről a szállásra, vagy akár az Isztambul Kártyát kell feltöltened egy kis pénzzel.

• Ha törökországi tartózkodásod alatt szeretnél mecsetekbe látogatni, akkor két-három nagyobb kendőt is csomagolj a bőröndödbe.

•  A mai napig tévhit, hogy Törökországba csakis hosszú, mindent elfedő ruhákban szabad utazni. A fiatalok körében igen népszerű az európai(asabb) divatnak megfelelő ruhákat hordani. Rövid ujjú, ujjatlan felsőket nyugodt szívvel csomagolhatsz, de szoknyák közül azért ne a legminibbet válaszd😉

Leave a Reply