TÖRÖK KÁVÉS TİRAMİSU

A frissen főzött, forró török kávé illata pillanatok alatt elvarázsolja az embert. A török kávé íze remekül feldobja ezt az igen népszerű olasz édességet. Régebben mindig csak nescafe-t használtam, de mióta megtudtam, hogy a tiramisuhoz a törökök a babapiskótát török kávéba áztatják, azóta egyre gyakrabban én is így készítem el. Azonban vigyázni kell a csésze alján csücsülő zaccal, azt jobb, ha kihagyjuk a desszertünkből. 

Valaki már nagyon enné azt a tiramisut…

Egy kis érdekesség: a törökök a babapiskótát kedi dili-nek, azaz macskanyelvnek nevezik. 

AMIRE SZÜKSÉG LESZ:

 ♥ 1 csomag babapiskóta (kb. 12-14 db)
 ♥ 500 g mascarpone
 ♥ 250 ml habtejszín
 ♥ pár csepp vaníliaaroma
 ♥ 70 g porcukor (ha édesebben szeretnéd, 100 g porcukor)
 ♥ 1 csomag habfixáló
 ♥ 6 adag kész török kávé, vagyis 6 török kávéscsészényi hideg víz, 8-9 tk őrölt török kávé
 ♥ holland kakaópor

ÍGY KÉSZÜL:

I. Először készítsd el a krémet. A 250 g hideg habtejszínt verd kemény habbá a habfixálóval, majd óvatosan, de alaposan keverd össze az 500 g mascarponével. Add hozzá a vaníliaaromát és a 70 g porcukrot, és keverd össze.

II. Főzd meg a 6 adag török kávét: a cezvébe (vörösréz, fanyelű edény kávéfőzéshez) önts 3 török kávéscsészényi hideg vizet, adj hozzá 4,5-5 tk őrölt kávét és forrald fel. Ha elkészült, öntsd egy kisebb edénybe, és ezután készíts még egyszer 3 adagot. Ezt is öntsd a tálba.

III. A babapiskótákat áztasd a török kávéba, és rakd ki vele az edény alját. Ezután kerüljön rá egy adag krém, erre egy vékony réteg holland kakaópor, majd következzen egy újabb kávéba áztatott babapiskóta adag.

IV. Legalább 4 órán keresztül hűtőben hűtsd. Török teával vagy kávéval is tálalhatod.

Leave a Reply