5 DOLOG, HOGY IGAZI TÖRÖKNEK TŰNJ

Ha nem akarsz feltűnést kelteni, ha véletlenül sem akarod megszegni az íratlan szabályokat egy török utazásod során, akkor mindenképp olvasd el az alábbi 5 jótanácsot.

1. Falatozz!

Ha megkínálnak egy kis édességgel, gyümölccsel, vagy bármilyen ízletes falattal, nem fogadnak el nemleges választ! A tea mellé illik elfogadni a baklavát, a kadayıf-et, a szotyit, vagy akár a lokumot. Úgyis addig tukmálják a nassolnivalókat, amíg legalább egy icipicit el nem fogadsz. A legjobb, hogy valóra válik az egyik legnagyobb gyerekkori álmod, hiszen első fogásként akár desszertet is ehetsz! Reggelinél se fogd vissza magad: kezdd az édessel, aztán egyél egy kis sósat, aztán sósat édessel, édeset sóssal! Napközben is fogyaszd el kellemesen, amit szemed-szád megkíván. Nincs olyan, hogy ebédidő vagy vacsora, hiszen egész nap csak kaja, kaja és kaja.


2. Szipogj!

Ha igazi kaméleonként akarsz beleolvadni a környezetedbe, ne használj zsebkendőt! A zsebkendő nem menő. Jobban teszed, ha helyette jó hangosan szipogsz, lehetőleg úgy, hogy mindenki hallja. A legfontosabb pedig, hogy véletlenül se kezdj el hangosan trombitálni, mert arról igen könnyen felismerik, hogy nem közéjük való vagy. Az orrfújás szokatlan, az asztalnál pedig kimondottan illetlennek számít.

3. Légy barátságos és kedves!

Segíts a kisgyermekes, babakocsis anyukáknak, az idősebbeknek a buszon való fel- és leszállásban, biztosan nem fogják rossz néven venni! Ha még a helyedet is átadod nekik, igen hálásak lesznek. A kisgyerekekkel bátran barátkozhatsz, hiszen itt ezt is kedveskedésnek veszik. Itt természetes, ha csak úgy rámosolyogsz valakire, nem fogják direkt elfordítani a fejüket. Bárkivel roppant könnyen szóba elegyedhetsz, mindig örömmel fogadják, ha akár csak pár kedves szót is mondasz. Ha pedig törökül szólsz hozzájuk, teljesen odalesznek. Ajánld fel a segítségedet főzésnél, terítésnél, náluk ez is egy nagyon fontos cselekedet. Szóval mindig, mindehol, minden helyzetben légy kedves.

4. Lustálkodj!

Mint a többi mediterrán országban, Törökországban is szeretnek az emberek később kelni: az iskola is később kezdődik, a háziasszonyok is csak dél körül látnak hozzá a munkához. Nyáron meg aztán pláne, hiszen a nagy melegben nehezen mozdul meg az ember. Én szeretek korán kelni, a lustálkodás sincs ellenemre, de a mindennapos 10-11 órai keléssel már a nap fele el is telt. Sokszor a reggeli 11-12 órára esik, nincs is konkrét ebéd, hanem inkább a vacsora kerül előtérbe, ilyenkor levest, főételt, néha édességet is esznek. Utána pedig következhet a tea egy kis dió, mogyoró, mazsola, vagy cukros édesség kíséretében.

5. Le a cipőkkel!

Az egyik legnagyobb illetlenségnek számít cipővel átlépni a ház küszöbét. A lépcsőházakban az ajtó előtt sokszor cipőtárolókat, polcokat helyeznek ki, így amint leveted a topánkádat, egyből fel is helyezheted a többi mellé. Néha megengedik, hogy bevidd a cipődet a lakásba, de ezt ne téveszd össze a cipővel való belépéssel! 


Leave a Reply