Hozzávalók:

Tészta:
500 g liszt
250 ml tej
50 g margarin
50 g porcukor
40 g tojás
20 g élesztő
5 g só
(+ reszelt citrom- és narancshéj)

Szórás, kenés:
1 db tojás
3 ek kristálycukor, darált dió

Elkészítés:

A 250 ml langyos tejben felfuttatom az élesztőt egy kevés porcukorral, lefedem és pár percig pihentetem. Kimérem az 500 g lisztet, elkeverem benne az 5 g sót, hozzáadom a maradék porcukrot, a 40 g tojást, és az 50 g margarint (illetve ekkor adhatom hozzá a reszelt citrom- és narancshéjat). Amikor az élesztő felhabosodott, hozzácsurgatom a többi hozzávalóhoz, és robotgépben ruganyossá és simává gyúrom. A tetején meghintem egy kevés liszttel, folpackkal lefóliázom, és meleg helyen kelesztem a tésztát (1-1,5 óra).

Miután látványosan megnövekedett a tészta, sima felületre borítom (nem lisztezem!), és 60 g-os darabokra osztom. Ezután felgömbölyítem (virgolom), egymás mellé helyezem őket, lefedem a folpackkal, és tovább pihentetem (20-30 perc). Ezután ismét egy sima, lisztmentes felületen fonással és csavarással kialakítom a briósok formáját, és egy sütőpapírral bélelt lemezre helyezem őket. A felvert egész tojással lekenem őket, és addig pihentetem, amíg a tojás rá nem szárad (ha hozzáérek, nem tapad hozzá az ujjamhoz).
A sütőt előmelegítem 180°C-ra, enyhén gőzösítem. A tésztát ismét lekenem tojással, megszóróm kristálycukorral, és pihentetés nélkül a sütőbe tolom őket, majd kb. 20 perc alatt aranybarnára sütöm a kis briósokat.

0 0 votes
értékelések
guest
0 komment
Inline Feedbacks
View all comments