Kisburgonya mignon

Hozzávalók:

Indiáner felvert:
60 g liszt
30 g kristálycukor
15 g hideg víz
3 db tojás

Krém:
200 g tej
70 g kristálycukor
30 g vaníliás pudingpor
20 g holland kakaópor
10 g vaníliás cukor
+ 200 g margarin

Burkolás, díszítés:
250-300 g marcipán
+porcukor a nyújtáshoz
30 g holland kakaópor
10 g porcukor

Elkészítés:

Indiáner felvert: A sütőt előmelegítem 180°C-ra. Szétválasztom a tojásokat, a sárgáját egy nagyobb tálba helyezem. A fehérjéket kemény habbá verem a 30 g kristálycukorral. A sárgájához szitálom a liszt 1/3 részét és a 15 g vizet. Ezután a tojásfehérjehab 1/3 részét hozzákeverem a sárgájához, jól elkeverem, majd a maradékot nagyon óvatosan beleforgatom. Habzsákba töltöm a felvertet, sima csővel félgömböket nyomok a sütőpapírral kibélelt tepsire (kb. 16-18 db). A meleg sütőbe helyezem a lemezt – a félgömbök kb. 15 perc alatt sülnek meg.

Krém: 100 g tejet a 70 g kristálycukorral és a 10 g vaníliás cukorral felforralok egy lábosban. Amíg a tej melegszik, kimérem a 30 g pudingport és a 20 g holland kakaóport egy tálba, és hozzáadom a 100 g hideg tejet. A felforrt tejet lassan hozzácsurgatom a hideg tejes keverékhez, miközben kézi habverővel folyamatosan keverem, nehogy becsomósodjon. Ezután az egészet visszaöntöm a lábosba, folyamatosan keverem, nehogy leégjen, és addig melegítem, amíg be nem sűrűsödik a puding és “puffogni” nem kezd. Ezután a pudingot egy tálcára öntöm, egyenletesen eloszlatom rajta, hogy hamarabb kihűljön. A lágy, szobahőmérsékletű margarint kihabosítom, és a teljesen kihűlt (!) pudingot több adagban hozzáadom, és így verem lágy krémmé az egészet.

A kihűlt felverteket ezután kihörzsölöm (kivájom a tészta közepét, hogy ide tudjam majd tölteni a krémet), óvatosan levágom az esetleges csúcsokat, nehogy kiszúrják majd a marcipánburkolást. A krémet habzsákba töltöm, a
nagyjából azonos méretű félgömböket pedig egymás mellé párokba helyezem. Az egyik félgömböt betöltöm a kakaós krémmel, ráillesztem a párját, és egy tálcára pakolom őket. A kész golyókat kb. fél órára hűtőbe (vagy fagyasztóba) teszem. Kevés porcukron kinyújtom a 250-300 g marcipánt, kb. 9*9-es négyzetekre osztom fel, és megkenem egy kis alkohollal vagy leiter cukorral. Előveszem a golyókat, és körbekenem őket krémmel – a maradék krémből egy keveset a tenyerembe teszek, megfogok egy golyót, és a két tenyerem között forgatva mindenhol bevonom krémmel. Ezután az egyik marcipánnégyzet közepére helyezem, amivel becsomagolom a golyót. A felesleges marcipánt lecsípem késsel vagy ollóval. Ezután a marcipános golyót megforgatom a 30 g holland kakaópor és 10 g porcukor átszitált keverékében, és kapszliba helyezem a mignont. A tetejére óvatosan egy háromszöget metszek késsel, és a közepét megszórom egy csipet porcukorral.

1 db mignon = 30-35 g

0 0 votes
értékelések
guest
0 komment
Inline Feedbacks
View all comments